Koren- en pelmolen De Fortuna, Schipperstraat 2/a, Noordhorn

Dit industrieel monument staat sinds 1890 op deze locatie. Het wordt vanaf 1970 door vrijwilligers in stand en draaiend gehouden.De Fortuna is een achtkante stellingmolen met twee maalkoppels en twee pelstenen. Ook in het verleden was al sprake van hergebruik. Het bovendeel van de molen is namelijk na de brand in 1890 herbouwd met onderdelen van een onttakelde molen in Grijpskerk, dus gerecycled materiaal. Aanpassingen aan de nieuwe bestemming zijn op meerdere plekken in de molen te zien.

In 2017 is de molen van nieuwe roeden voorzien.

Hij wordt vanaf 1970 door vrijwilligers in stand en draaiend gehouden. De molen is van april t/m oktober op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur open voor bezoek met rondleiding en uitleg over het molenbedrijf. Voor groepen is op afspraak bezoek op andere dagen mogelijk.
De vaste expositie gaat over de geschiedenis van de molen en de 80-jarige oorlog in het Westerkwartier. Over de nagespeelde Slag bij Noordhorn(1581) zijn tevens filmopnamen uit 2015 te bekijken. De Fortuna vierde toen haar 125 jarig bestaan na de herbouw.

 De molen is eigendom van de gemeente Westerkwartier.

Meer informatie

Overzichtskaart deelnemers 

Locatie via googlemaps 

 

Koren- en pelmolen De Fortuna Noordhorn