,Museum ’t Rieuw, Oudeweg 17/a , Nuis

Landbouw- en streekmuseum ’t Rieuw is sinds de heropening op 1 mei 2012 gevestigd in de gerestaureerde boerderij ten oosten van de Coendersborg. Daarvoor was het museum ondergebracht in de schuur van deze borg. Dit rijksmonument wordt in de volksmond de “Boerderij van Kimm” genoemd wordt. In 1986 werd de vereniging “Eevm Omkiekn” (even terugkijken) opgericht, die zich ten doel stelt om werktuigen en gereedschappen van gemengde boerenbedrijven uit het Zuidelijk Westerkwartier te bewaren. “Rieuw” (ook: raif, raive, reeuw of riw) is het streektaalwoord voor gereedschap.
De collectie bestaat uit gereedschappen, werktuigen en gebruiksvoorwerpen die tot in de jaren ’60 van de 20-ste op een boerderij werden gebruikt, niet alleen in het bedrijf maar ook in het huishouden. Er zijn enkele ambachtelijke werkplaatsen ingericht, zoals een smederij en een timmerwerkplaats, inclusief de bijbehorende gereedschappen.
In de tuin achter het museum een uitgebreide collectie gerestaureerde landbouwwerktuigen, vroeger allemaal getrokken door paarden.

‘T Rieuw is behalve op zaterdag 9 september,  ook op zondag 10 september van 13.30 tot 17 uur open. 

 

museum 't rieuw Nuis