Ieder jaar wordt er een thema gekozen voor Open Monumentendag. De European heritage day (EHD) heeft voor 2021 het jaarthema ‘inclusive heritage’ meegegeven, met als ondertitel ‘heritage for everyone’. De Nederlandse interpretatie daarvan is ‘mijn monument is jouw monument’ – een vrije vertaling van ‘mi casa es su casa’ (mijn huis is jouw huis).
Het gaat dit jaar niet om een bepaald type monument dat wordt uitgelicht, maar veeleer om de aanpak: hoe bereiken we een zo groot mogelijk publiek met Open Monumentendag en hoe zorgen we dat iedereen zich welkom voelt? Net zoals je kan zeggen dat het land van een boer is, maar het landschap van ons allemaal; zo is het monumentale bouwwerk doorgaans eigendom van een persoon of een organisatie, maar de monumentaliteit gaat ons allen aan. Erfgoed is van ons allemaal. In die zin straalt deze slogan ook generositeit uit: “het is fijn als je van mijn monument kunt meegenieten”.

Overigens zijn veel monumenten inmiddels eigendom van organisaties die het algemeen nut dienen en behoren zij in feite tot ons collectieve erfgoed. Denk aan de vele kerken die zijn ondergebracht bij Stichting Oude Groninger Kerken of molens in beheer van Stichting De Groninger poldermolen.
Het is mooi dat ook dit jaar weer een groot aantal eigenaren bereid is het monument dat zij mogen beheren open te stellen voor het publiek; voor u en mij. Dat geldt zeker voor een aantal particuliere eigenaren die hiermee het jaarthema in het bijzonder waarmaken: “mijn monument is (ook) jouw monument”.

In het deelnemersboekje vindt u een beschrijving van alle deelnemende monumenten die hun deuren voor u openen. Enkele monumenten worden uitgelicht. Wij wensen u veel plezier met het verkennen van deze monumenten.