10 september   Piloersemaborg of Hamsterborg, Sietse Veldstraweg 25, Den Ham

De Borg Piloersema wordt ook Hamsterborg genoemd. In 1633 werd de borg waarschijnlijk iets ten noorden van het vroegere Piloursema (die dateerde uit de 16-de eeuw) geheel herbouwd voor Johan de Mepsche en Aylke tho Nansum. Het grootste deel van wat er toen is neergezet, staat er nog steeds. In 1699 werd de borg verkocht aan boeren en in 1838 kwam Piloursema in handen van Tonnis Bartels Wierenga, die tijdens zijn leven een uitgebreid bezit wist op te bouwen van zeven boerderijen, waaronder de borg, met in totaal zo’n 300 bunder land. In 1998 en 1999 werd de borg grondig gerenoveerd en kreeg het een horeca-bestemming (restaurant en erfgoedlogies). Toch is nog heel goed de agrarische bestemming van het vroegere borgcomplex aan de gebouwen af te lezen. Het woongedeelte van de borg is gesloten voor het publiek.

Op zaterdag 9 september staan de deuren van de Piloersema- of Hamsterborg van 11.00 – 16.00 uur open voor de bezoekers Open Monumentendag. In het voorhuis staan vrijwilligers klaar om u rond te leiden en te vertellen over de (boerderij-)borg.

Ook kun u de najaarsexpositie met Buddy Hermans en Marjan Schaap bezoeken. Schilder Buddy Hermans en keramist Marjan Schaap tonen hun recent werk op de expositiezolder van de Piloersema- of Hamsterborg.

Schilder en documentairemaker Buddy Hermans maakt lyrisch abstracte schilderijen die hij zelf omschrijft als “gestolde emotie”. Beeldend kunstenaar Marjan Schaap exposeert haar dierportretten (koppen van wilde dieren) en geeft een overzicht van haar keramisch werk van de afgelopen 25 jaar.

Op www.hamsterborg.nl vindt u meer informatie over de expositie. Ook leest u hier op welke andere tijden u de expositie kunt bezoeken.

En ook rondom de borg is er van alles om van te genieten: Duo Lanyok speelt na de middag temperamentvolle balkan- en zigeunermuziek, al wandelend over het terrein kunt u genieten van het  rijpende fruit in de boomgaard, het tuinhuis, de grote voortuin,  een ommetje over de singels, de Groninger paarden en de schapen in het weiland.

 Genoeg om enkele uren door te brengen!

 Eigenaar van de borg is de Stichting Wierenga van Hamsterborg (www.piloersemaborg.org)

Locatie via googlemaps

 Overzichtskaart deelnemers Westerkwartier 2023 

Piloersemaborg Den Ham