Molen Joeswert, Menthaweg 3, Feerwerd

Pel- en korenmolen Joeswert is een achtkante stellingmolen op een stenen onderbouw. De molen beschikt over drie paar maalstenen voor het malen van meel en twee pelstenen waarmee gerst tot gort kan worden gepeld. De molen is nog steeds beroepsmatig in gebruik en daarom zijn er nog verschillende ambachtelijke werktuigen aanwezig.
De molen is gebouwd in 1855 en kreeg in 1900 zelf-zwichting op de buitenroede en 1904 ook op de binnenroede. Daarbij zijn de wieken voorzien van draaibare kleppen die, al naar gelang van de wind, zich openen en sluiten. In 1908 kreeg de molen een stalen buitenroede en elektrische aandrijving. Ook nu nog kan één maalstoel elektrisch draaien en de andere op windkracht.
Ondermeer na de zware stormen in 1955 en 1967 kreeg Joeswert te maken met achteruitgang en verval. Uitgebreid herstel – met vernieuwing van het maal- en pelwerk – werden in 1981 afgerond. De laatste restauratie onderging de molen in 2010/2012 onder verantwoordelijkheid van de Molenstichting Winsum.

In de molen worden molen- en streekproducten verkocht. In de molenwinkel is een uitgebreid assortiment te koop, waaronder veel biologische producten. Voor mensen die zelf hun brood willen bakken wordt in de molenwinkel meel van eigengemalen tarwe en spelt aangeboden. Spelt komt nu weer in de belangstelling bij de biologische landbouw omdat het minder bemesting nodig heeft, beter resistent is tegen ziekten, en een zogenaamde harde korrel met een hoog gehalte aan gluten heeft wat gunstig is voor het bakken van brood. Voor bestellingen en meer informatie kan men ook terecht op de eigen site https://www.joeswert.nl

Indien mogelijk (vanwege corona) is de molen dit jaar tijdens Open Monumentendag te bezichtigen. Indien opening niet mogelijk is, dan draait de molen op zaterdag en kunnen bezoekers koffie, thee en ijs krijgen. En natuurlijk alle andere producten die op Joeswert gemalen en vervaardigd worden. De molen en winkel zijn vanaf 13.00 geopend tot het eind van de middag 17.00.

Locatie via googlemaps 

 

Molen de Joeswert Feerdwerd