Gemaal De Waterwolf, Teenstraweg 2, Lauwerzijl

Tussen 1918 en 1920 is het boezemgemaal gebouwd op een landtong die het Kommerzijlsterriet scheidde van het Reitdiep. Aan die scheiding kwam een einde na de voltooiing van het elektrische gemaal. De landtong werd uitgegraven, het Reitdiep verbreed en het Kommerzijlsterriet in zuidoostelijke richting omgeleid.
Het gebouw is opgetrokken in een ambachtelijk-traditionele stijl. Het boezemgemaal was destijds, samen met het gemaal bij Lemmer (Tacozijl), het grootste in Europa. Het werd op 5 november 1920 officieel door Koningin Wilhelmina geopend. De Waterwolf werd verantwoordelijk voor een goede en vooral beter te reguleren afwatering.
Na zo’n 80 jaar trouwe dienst vormt het gemaal nog steeds een onlosmakelijk onderdeel in de gehele waterhuishouding van de provincie Groningen. Het gemaal, in de volksmond ook vaak Electra genoemd, bevat nu vier enorme schroefpompen met grote dieselmotoren. De motorenfabriek van Brons te Appingedam leverde indertijd de vier dieselmotoren, wat het einde betekende van de elektrische aandrijving van De Waterwolf. Men kan sinds die tijd niet langer spreken van een elektrisch boezemgemaal, maar de naam Electra leeft voort.

Gemaal De Waterwolf Lauwerzijl