Nienoordkapel, De Dam 44, Leek

Het kerkje op De Dam in het centrum van Leek is een eenvoudig zaalgebouw met spitsboogvensters en een dakruiter midden op de nok, waarin een luidklok en een carillon.
In 1660 werd de kapel (het oudste bouwwerk op het voormalige schansterrein) gebouwd ten behoeve van de bewoners van Landgoed Nienoord, de nog in de schans gelegerde soldaten en de inwoners van (De) Leek.
Op het torentje staat een windvaan met de wapens van de familie Van Ewsum, de stichter van landgoed Nienoord. Anna van Ewsum stierf in 1714.
In de kerk bevindt zich een goed gesneden preekstoelkuip met trap en fraai klankbord uit 1752. Op de kuip bevindt zich een lezenaar; een bijpassend doophek is weggehaald.
De kerk raakte in december 2000, in de slotfase van een restauratie, door brand ernstig beschadigd. In de loop van 2001 kon het gebouw geheel gerestaureerd in gebruik genomen worden.
Bij de herstelwerkzaamheden werd onder de verflaag op het balkon het alliantiewapen (“huwelijkswapen”) van Anna van Ewsum en haar tweede echtgenoot Carel Hieronymus van Inn- und Knyphausen ontdekt. Het bleek niet meer te restaureren, maar is op een nieuwe balustrade op ambachtelijke wijze opnieuw aangebracht.
Overigens gebruikten de bewoners van Nienoord vooral de kerk van Midwolde; hun invloed maakt dat rijk ingerichte monument tot een veel bezochte museumkerk.

Nienoordkapel Leek