Kerk, Noorderringweg 41, Marum

De middeleeuwse kerk is ongeveer 800 jaar geleden gebouwd in de oude Romaanse bouwstijl. Daarmee is het gebouw één van de oudste bakstenen kerken in de provincie Groningen. De noordgevel is, waarschijnlijk in 1770, in zijn geheel opnieuw ‘beklampt’. Een klamplaag is een laag stenen die op hun kant (zijkant baksteen) tegen een bestaande muur aangebracht wordt. De klamplaag wordt koud (zonder hechtmateriaal) of met gewone mortel tegen de bestaande muur aangebracht.
Halverwege de 16-de eeuw werd de toren verhoogd met een klokkenzolder en is de huidige kap op het schip aangebracht. Twee forse steunberen zijn in de 18-de eeuw aangebracht om verzakking van de muren te voorkomen.
In de kerk bevindt zich een herenbank uit het eerste kwart van de 18-de eeuw en een preekstoel uit 1826. Het schip van de kerk is klein van formaat ten opzichte van het koor dat tegen het schip is aangebouwd. 

 De kerk is eigendom van de Stichting Oude Groninger Kerken.

De kerk is zaterdag 9 september open van 10 tot 17 uur.

Er zijn verschillende activiteiten in en rond de kerk. Zo wordt er muziek gespeeld. Er is een introductie van De Bult en de Stinswier nabij de kerk, er is een rondleiding langs historische graven en er zijn verschillende kraampjes met informatie. Daaronder een kraam van de Stichting Bunkerbehoud Trimunt over de voormalige radarstelling: stelling Trimunt.

Meer informatie over de kerk.

Locatie via googlemaps

Overzichtskaart deelnemers Westerkwartier 2023 

 

Kerk Marum