Museum ’t Steenhuus – Iwema Steenhuis, ’t Pad 15/a, Niebert

Iwema Steenhuis is het enige overgebleven steenhuis van de ongeveer 160 steenhuizen die ooit in de provincie Groningen stonden. Het is genoemd naar de vroegere bewoners. Het steenhuis dateert van rond 1400. Sinds 1988 is dit steenhuis in het bezit van Stichting het Groninger Landschap.

Het woonhuis is niet te bezichtigen.

De tuin met oude fruitrassen en de dikste rode beuk van Noord-Nederland is vrij toegankelijk.

In het museum – in het schuurgedeelte van het Steenhuis – vindt men een schilder- en bakkersmuseum en winkel, een stijlkamer/huiskamer uit het begin van de 20-ste eeuw, meidenkamer/ keuken, schooltje, kapperszaakje, kroegje, grutterswinkeltje, oude handgereedschappen en nog veel meer uit vervlogen jaren.

Kinderen kunnen op deze dag met een ponykar rijden. Ook mogen ze koekjes bakken in het museum en er zijn demonstraties hoe men halverwege de vorige eeuw een huishouden bestierde. 

Tijdens de opening van Open Monumentendag 2023  – op woensdag 23 augustus jl. – ontvingen de vrijwilligers van museum ’t Steenhuus tot hun verrassing de Steunpilaar 2023! Naast het bijbehorende certificaat kregen zij ook natuurlijk de Open Monumentendag Westerkwartier-taart uit handen van voorzitter Arnold Bloem.

 Op 9 september 2023 is het museum van 10.00 tot 17.00 uur geopend. Het museum is op zondag 10 september  ook open, dan gelden echter de normale entreeprijzen. 

Locatie via googlemaps

Overzichtskaart deelnemers Westerkwartier 

 

Iwema Steenhuis Niebert
Museum 't Steenhuus