Doopsgezinde Vermaning, Langestraat 62, Noordhorn
De in 1838 gebouwde Doopsgezinde Vermaning heeft in de bouwstijl kenmerken van de 19-de eeuwse Waterstaatsgebouwen. Dit is te verklaren uit het feit dat men bij de bouw subsidie ontving van Provinciale Staten en daardoor onderworpen was aan overheidstoezicht op ontwerp en uitvoering. Het is een recht gesloten zaalkerk met halfronde (gesloten) vensters en een omlijste ingang.
De doopsgezinde kerk zoekt meer gebruikers voor het gebouw en nodigt bezoekers uit om met suggesties en plannen te komen. Een ideeënbus staat klaar. Laat je inspireren door de charme van de zaalkerk en kom meer te weten over de historie en het gedachtengoed van de doopsgezinden.
Vorig jaar belichtten wij de internationale Mennonite netwerken, naar Oekraïne, Canada, Paraguay etc.. Deze keer houden we het heel dicht bij huis, netwerken in Doopsgezind Humsterland en de Ruigewaard, omdat de kerk uit 1838 een fusiekerk is van twee eerdere ‘Vermaningen’ namelijk die op Gaaikemaweer boven Niehove en aan de Jensemaweg in het Humsterland en waar later in de 20e eeuw die van Grijpskerk en Den Horn nog werden toegevoegd. We zoeken uit welke weg de doopsgezinden naar de kerk namen en waar ze woonden. Een viertal kaarten wijzen ons de weg.
De presentatie is in de kerkenraadskamer. Tegelijkertijd is er in de kerkzaal een tentoonstelling van de schildersgroep Zichtlijn : ‘Vrome Koorden’ (geïnspireerd door de verwoeste abdij van Aduard) met werken van: Jantiena Bellinga (acryl/pastel), Myra Eeken-Hermans (haiku), Trija Fleer-Niks (olieverf), Frans Hage (softpastel/acryl), Tineke Kap (acryl), Willemien Renkema-Louwes (klei), Afineke de Vries (klei), Hetty de With (textiel) (van 3 t/m 21 september dagelijks 13-16.30 uur / maandag gesloten).
De kerk is zaterdag geopend van 10 – 17 uur, en op zondag van 13- 16.30 uur.
Locatie via googlemaps