Woonhuis, Hofmastraat 15, Oldenhove

In 1850 kocht de gemeenteveldwachter van Oldehove voor 150 gulden een stukje grond van 9 are van de plaatselijke herbergier. Deze had aan de westelijke rand van het dorp een groot perceel, dat hij in kleinere stukjes verkocht. Of het pand nog de oorspronkelijke opzet heeft is niet goed te achterhalen, maar kadastrale kaarten van toen laten nog steeds het huidige grondplan zien. Wel is in de loop der tijden wat extra grond aangekocht, zodat het perceel nu bijna 12 are groot is.

De woning staat onder een dwars zadeldak met wolfseinden. Het heeft zesruitsvensters en een versierd bovenlicht boven toegangsdeur. In het huis heeft een gezin met zeven kinderen gewoond, maar de zolder werd pas veel later als slaapruimte in gebruik genomen. Er werd een soort bedbank in afgetimmerd. Het toilethuisje stond buiten.
In 1962 kocht de toenmalige gemeente Oldehove het pand ten behoeve van een uitbreidingsplan. Eén van de erfgenamen kreeg echter toestemming om het pand te blijven bewonen, waardoor het waarschijnlijk voor sloop werd behoed. In 1984 werd besloten het pand grondig te restaureren.

 

 Locatie via Googlemaps

Overzichtskaart deelnemers Westerkwartier