Afgelopen zaterdag was het druk bij de monumenten in het Westerkwartier. Molens, kerken, borgen, een gemaal, boerderijen, musea en  monumentale woonhuizen  deden hun deuren open voor de grote groepen belangstellenden. 

Open Monumentendag wordt natuurlijk vooral mogelijk gemaakt door de vele vrijwilligers die de monumenten openstellen en bezoekers ontvangen, rondleiden en ter plekke van informatie voorzien. Bij ruim 50 monumenten was dat ook dit jaar weer het geval. Ieder jaar weer is het bijzonder om te zien hoe deze vrijwilligers zich hiervoor op allerlei manieren in zetten. Verschillende monumenten hadden activiteiten in de vorm van muziekoptredens, Oudhollandse kinderspelen en kindermiddagen. Sommige monumenten hadden prachtige informatiebladen met achtergrond en historie van ‘hun’ monument en bij andere monumenten werden bezoekers op gloedvolle wijze meegenomen door het monument en de historie daarvan. 

Bezoekers konden nieuwe kleine pareltjes bezoeken zoals het zaalkerkje van Sebaldeburen en grote parels zoals de Teenstraheerd in Lauwerzijl en De Gouden Leeuw in Noordhorn. In Marum lieten vele belangstellenden zich mee nemen in het verhaal van de Stelling van Trimunt, de maquette daarvan maakt het verleden weer levend. Naast verschillende borgen en woonhuizen, hadden ook negen molens en vijfentwintig kerken de deuren open. 

Het was weer een prachtige Open Monumentendag in het Westerkwartier, we kijken uit naar 2023. De datum is al bekend: 9 september, het landelijk thema blijft nog even een verrassing.