.  

 De deelnemers 

Zaterdag 9 september openen 45 monumenten in het Westerkwartier hun deuren voor bezoekers. Natuurlijk zijn ook de verschillende vrij toegankelijke monumenten te bezichtigen.  De deelnemende monumenten zijn te herkennen aan de blauwe vlaggen.  Alle deelnemende monumenten zijn te hier te vinden. Ook staan ze in het programmaboekje met achtergrondinformatie rond het jaarthema Levend erfgoed. Het programmaboekje is digitaal beschikbaar en bij de deelnemende monumenten (voor zolang de voorraad strekt!) verkrijgbaar. Ook dit jaar zijn er weer enkele (op)nieuwkomers. Zo zetten in de voormalige gemeente Grootegast dit jaar ook de Sint Vituskerk in Doezum en de Liudgerkerk in Niekerk hun deuren open voor bezoekers. Deelnemers kunnen zo een mooie ‘ketting’ van de voor dit gebied typerende kerkjes bezoeken: Opende, Doezum, Sebaldeburen en Niekerk. Onderweg is nog een bezoek aan de heel idyllisch gelegen molen De Eendracht in Sebaldeburen en de Klokkenstoel in Oldekerk mogelijk. Het Blik&Trommelmuseum in Niezijl is natuurlijk ook een ‘blikvanger’. 

Ook in het Middag Humsterland en in het Zuidelijk Westerkwartier zijn veel verschillende monumenten te bezoeken. Een fiks aantal organiseert ook extra activiteiten. Op de flyer vindt u een handig overzicht van monumenten waar activiteiten zijn. Welke activiteiten dat zijn, staat in het programmaboekje en per monument op de website.

  

 Programma – veranderingen

De afgelopen week is nog een kleine veranderingen gemeld: de kerk van Nuis is vanaf 13.30 uur geopend.

 

Jaarthema Levend erfgoed

Het jaarthema voor 2023 is Levend erfgoed. Een thema dat letterlijk en figuurlijk leeft, zo bleek wel tijdens de thema-avond die vorige week donderdag (31 augustus) plaatsvond. Een mooi aantal bezoekers, boeiende presentaties en levendige gesprekken. 

Het Dagblad van het Noorden besteedde op 8 september ook nog aandacht aan het Iwema Steenhuus. Op 23 augustus is aan de vrijwilligers van het museum de Steunpilaar uitgereikt vanwege hun inzet om met het museum het erfgoed van het mooie Westerkwartier levend te houden. Ook hier worden op Open monumentendag weer de nodige activiteiten georganiseerd. 

Het bestuur van de stichting Open Monumentendag Gemeente Westerkwartier wenst alle deelnemen eigenaren/beheerders veel succes en de bezoekers een prachtige dag langs de vele monumentale parels in het Westerkwartier.