.  

 

 Zaterdag 10 september is het zover!

 Morgen, zaterdag 10 september, openen om 10 uur 50 monumenten in het Westerkwartier hun deuren voor bezoekers. Daarnaast zijn nog 6 vrij toegankelijke monumenten te bezichtigen.  De deelnemende monumenten zijn te herkennen aan de blauwe vlaggen, de landelijke organisatie heeft een nieuwe, frisse huisstijl en ook voor het Westerkwartier zijn de vlaggen en bordjes beschikbaar. Alle deelnemende monumenten zijn te hier te vinden. Ook staan ze in het programmaboekje met achtergrondinformatie rond het jaarthema Duurzaamheid. Het programmaboekje is digitaal beschikbaar en bij de deelnemende monumenten (voor zolang de voorraad strekt!).

 Programma – veranderingen

De afgelopen week zijn nog enkele kleine veranderingen gemeld: 

* de kerk van Saaksum stond abusievelijk nog niet op de website vermeld, wel in het programmaboekje. Dit mooie kerkje is dus te bezoeken;

* de kerk van Visvliet heeft deze week gemeld wel mee te doen. In Visvliet kunt u dus naast de Hilmahuister Poldermolen ook de kerk bezoeken 

* Voor de Stelling van Trimunt is de maquette te bezoeken, de vrijwilligers kijken ook of bezoek aan een bunker mogelijk is;

* De molen De Joeswert in Feerwerd is zaterdag van 10-14 uur en zondag van  11- 15 uur te bezoeken. 

Een flink aantal monumenten organiseert ook activiteiten, informatie daarover vindt u in het boekje of bij de deelnemers op de website. 

 

Jaarthema Duurzaamheid

Het jaarthema voor 2022 is Duurzaamheid. Een thema dat leeft, zo bleek wel tijdens de thema-avond die vorige week donderdag (1 september) plaatsvond. Een grote opkomst en levendige gesprekken. Zowel Jan Harm Eppinga van Het Groninger Landschap als Robert DeSmette van Boei namen de aanwezigen op bevlogen en aansprekende wijze mee in de mogelijkheden, uitdagingen en dilemma’s rond erfgoed en duurzaamheid. Mocht u belangstelling hebben voor hun inbreng, neem dan contact met ons op. 

Het Dagblad van het Noorden besteedde op 9 september uitgebreid aandacht aan dit thema en de thema-avond waarbij Herberg de Gouden Leeuw in Noordhorn in de schijnwerpers stond. 

 

Het bestuur van de stichting Open Monumentendag Gemeente Westerkwartier wenst alle deelnemen eigenaren/beheerders veel succes en de bezoekers een prachtige dag langs de vele monumentale parels in het Westerkwartier.