Op zaterdag 10 september is er ook in het Westerkwartier weer de traditionele Open Monumentendag. Voor bezoekers zijn er heel veel monumenten te bekijken. Van Ezinge tot Leek, van Opende tot Nuis: op de tweede zaterdag van september openen de deelnemende monumenten gratis hun deuren voor wie dat interessant vindt. Het is dé kans om een plek te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt en deel te nemen aan de vele activiteiten die georganiseerd worden. Het landelijke thema is Duurzaamheid. 

Thema-avond donderdag 1 september met Het Groninger Landschap en stichting BOEi

Naast de landelijk georganiseerde Open Monumentendag zelf, is er in het Westerkwartier dit jaar een speciale thema-avond met diverse interessante sprekers die ingaan op het thema duurzaamheid en monumenten. Het Groninger Landschap geeft een presentatie van hoe een door aardbeving getroffen boerderij duurzaam hersteld is en de directeur van BOEi, Arno Boon, vertelt over monumentale panden die een nieuwe bestemming hebben gekregen. Deze thema-avond start om 19.30 in de Cazemier Boerderij in Tolbert en is gratis te bezoeken. Hou de website in de gaten voor aanvullende informatie. 

Steunpilaar

Aan het eind van de thema-avond zal de voorzitter van de Stichting Open Monumentendag Westerkwartier, Arnold Bloem, de Steunpilaar uitreiken. Mensen en/of organisaties die zich meer dan verdienstelijk hebben gemaakt voor de monumenten in het Westerkwartier maken jaarlijks kans op deze prijs.

 Programmaboekje

​Wie precies wil weten welke monumenten vrij te bezichtigen zijn op 10 september, of meer achtergrondinformatie wil hebben over de thema-avond op 1 september, kan het programmaboekje downloaden. Het programmaboekje is vanaf eind augustus digitaal en op papier beschikbaar. Wij hopen op een interessante thema-avond en een leuke Open Monumentendag met goede opkomst!

 Deelnemen aan de Open Monumentendag

Bent u eigenaar of beheerder van een monument in het Westerkwartier en hebt u nog niet eerder deelgenomen, dan nodigen wij u van harte uit om uw monument aan te melden. Dit kan door een mail te sturen naar: omd.westerkwartier@gmail.com. Wilt u eerst informatie dan kan u dat natuurlijk ook aanvragen via dit mailadres. Het Westerkwartier is rijk aan monumenten, hoe mooi is het om die aan het grote publiek te laten zien!